Skip to content

Winning Waterloo Through Nature Play

When the Community Design Collaborative debuted its second INFILL competition – “PlaySpace,” featuring nature play as a theme, we were intrigued. Three years ago our team won the first INFILL competition, which featured cutting-edge stormwater-management innovations. This Playspace competition presented another opportunity for us to test our theories on urban green infrastructure and greenspace.
The Waterloo Recreation Center in Norris Square – one of three sites featured in PlaySpace – inspired us. Our first team meeting was launched with a cacophony of observations, conjectures and inspired ideas about the site.
Waterloo Recreation Center’s vast pavement and aging infrastructure were familiar to us from our decades of work in green urban design. Moreover, the strength and commitment of the Norris Square Community compelled us to bring some of our technical expertise to the table.

IMG_6375.JPG

Existing conditions at the Waterloo Recreation Center, Philadelphia, PA.

More than five hundred hours later, we had undertaken numerous design charrettes (with collaborators Studio Ludo and Space for Childhood), we had interviewed community members, experimented with new rendering software and with nature printing techniques, and we had conceived numerous stormwater and infrastructural design innovations. One of our team members even had a child during the competition!

 

IMG_3886.JPG

Rebosante team members Charlie Miller, Meghan Talarowski, and Eileen Kupersmith with baby Nicholas who was born before the final competition submission.

In addition to our commitment to green stormwater infrastructure, we adopted a few guiding principles from the outset: (1) We would design natural spaces into this playground without depaving. (2) We would infuse natural elements to rebalance the space and engage all age groups, not just children. (3) The park would celebrate and respect the culture and community.
Throughout the process, we were inspired by the legacy of this park and driven at every turn to make the most of its constraints. In our design 1) outmoded play equipment was renovated to become multi-use play features, 2) the existing concrete pavement was used to siphon rainwater into interactive play features, and 3) and the basketball courts were provided electrical access-points to double as a plaza or marketplace for vendors.

Annotated_Axon_Illustrative

Our design integrates community, play, water, ecology and material reuse.

Annotated_Axon_Water

Rainwater becomes a key component of nature play and the ecology of the site.

Water

Climbing structure and water feature details.

To our delight, our entry was ranked first in its class by each of the three deciding juries: the expert jury, community jury AND award jury. Winning Waterloo was no small task, but we’re eager for more. The conversation we started at Waterloo is one we hope to continue.

Our winning presentation can be viewed here.

Final Perspective Rendering_02

Wouldn’t you like to experience Rebosante?

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: